Donderdag gaat Nederland naar de stembus voor de Europese verkiezingen. De NOS besteedt de dag ervoor en op de verkiezingsdag zelf ruim aandacht aan de verkiezingen. Zondag, wanneer de definitieve uitslagen volgen, doet Nieuwsuur verslag.

------------------------- Ga naar de special over de Europese verkiezingen op npo.nl -------------------------

In totaal mogen de komende week ongeveer 400 miljoen Europeanen het stemhokje in. De meeste landen stemmen op zondag 25 mei, maar Nederland is donderdag 22 mei al aan de beurt. In aanloop naar de verkiezingen besteedden reeds verschillende programma's van de NPO aandacht aan de verkiezingen. De beslissende dagen worden verslaan door de NOS en NTR, zowel op Nederland 1 en Nederland 2 als Radio 1.

Nederland kiest: De stemming
Is Europa belangrijk of bedreigend? Presentator Herman van der Zandt ontvangt in de belangrijkste haven van Europa, Rotterdam, verschillende politici, ondernemers en studenten om daar over te praten. In totaal gaan 28 landen naar de stembus die samen meer dan een half miljard Europeanen vertegenwoordigen. In Nederland worden 26 Europarlementariërs gekozen. Onder andere de EU-lijsttrekkers van D66, PvdA, GroenLinks, CDA, ChristenUnie-SGP, Partij voor de Dieren, SP, VVD, PVV en 50Plus komen aan het woord. Chris Ostendorf en Dominique van der Heyde leiden de debatten.

Nederland kiest: Het stemmen
Donderdag is de dag van de stemming. Al rond 21.00 uur presenteert onderzoeksbureau Ipsos de exit poll op basis van een onderzoek onder 40.000 stemmers. De centrale presentator is Rob Trip, terwijl Chris Ostendorf en Dominique van der Heyde duiding geven aan de exit poll en verslag doen van de eerste reacties van politieke partijen. De officiële telling van de stemmen volgt drie dagen later op zondag. Ook aan andere landen die al op 22 mei naar de stembus gaan wordt aandacht besteed.

Extra lange uitzending Nieuwsuur
Op 25 mei worden alle stemmen geteld en verdeeld onder de leden van het Europees Parlement. Nieuwsuur met als presentator Twan Huys doet verslag vanuit Hilversum, waarbij wordt geschakeld met correspondenten uit verschillende landen uit Europa. Herman van der Zandt presenteert de hele avond exit pots en verkiezingsuitslagen met extra aandacht voor de uitslagen in Nederland. Welke politieke partijen krijgen de meeste zetels en welke Nederlandse politici worden Europarlementariër? Nieuwsuur geeft zondag het antwoord.

Extra Radio 1 Journaals
Op de Nederlandse verkiezingsavond en op de definitieve uitslagenavond zijn er extra Radio 1 Journaals ingepland. Donderdag zit Tijn Saade vanuit Brussel achter de microfoon, in Hilversum worden op hetzelfde moment de reacties uit de politieke gehoord. Zondag geeft Joost Vullings duiding aan de exit polls en uitslagen. Beide avonden is Lara Rense de presentator.

Nederland kiest: De stemming, woensdag 21 mei, 20.30 uur, NOS, Nederland 2
Nederland kiest: Het stemmen, donderdag 22 mei, 20.30 uur, NOS, Nederland 1
Extra lange Nieuwsuur, zondag 25 mei, 22.30 uur, NOS en NTR, Nederland 2
Extra Radio 1 Journaals, donderdag vanaf 21.00 uur en zondag vanaf 22.00 uur, Radio 1


Ga naar de special over de Europese verkiezingen op npo.nl
Kijk live naar Nederland 1 via npo.nl
Kijk live naar Nederland 2 via npo.nl
Luister live naar Radio 1 via npo.nl
Volg het laatste nieuws over de verkiezingen via NOS.nl