In het nieuwe programma Voor de Leeuwen krijgen vijf studenten van het middelbaar beroepsonderwijs een unieke kans. Ze mogen hun opgedane kennis in de praktijk brengen tijdens een driedaagse stage. Niet zomaar een stage, ze gaan naar een onbekend land en weten van te voren niet wat hen te wachten staat.

Max grGrenzen verleggen
In deze vijfdelige reeks zoeken studenten hun eigen grenzen op. In iedere aflevering staat één scholier centraal. Wat als ze in hun vertrouwde vakgebied aan de slag moeten in een land waar helemaal niets vertrouwd is? Wat gebeurt er als het fundament onder alles wat deze jongens en meisjes hebben geleerd wordt weggeslagen?Stevige borrel

Zo zien we Max die wordt opgeleid tot treinmachinist. Een gedegen opleiding die in Nederland bol staat van de veiligheidsprocedures. Het contrast kan niet groter als hij zijn eerste werkdag bij de Albanese spoorwegen begint met een stevige borrel. Om vervolgens een van de vier laatst overgebleven locomotieven, in deplorabele staat, in werking te moeten zetten.

Daklozenopvang
In een andere aflevering staat Wouter, die een opleiding tot kok volgt, centraal. Wouter wil het liefst in een sterrenrestaurant te werken, in Portugal komt hij echter terecht in de keuken van een daklozenopvang.

Voor de Leeuwen, vanaf dinsdag 8 juli om 21.25 uur bij de NCRV op Nederland 3.