100415   natuur op 2 dwergnijlpaard carousel missed 1428567738

De Australisch-Maleisische dierenarts Wei-Yeen Yap wil de dwergnijlpaard van uitsterving redden. Of ze daarin slaagt, zie je vrijdag op NPO 2 in de Natuur op 2-documentaire Operatie dwergnijlpaard.

Diep in een van de laatste stukjes regenwoud van Opper-Guinee leeft een diersoort die zo schuw is dat er nagenoeg niets over bekend is: de dwergnijlpaard. Het is niet bekend hoe dwergnijlpaarden leven of ze wat ze eten, zelfs niet hoeveel er nog zijn.

Bedreigde diersoort
Wat wel bekend is over de kleinste nijlpaardensoort op aarde, is dat de soort met uitsterven wordt bedreigd omdat zijn leefgebied, het West-Afrikaanse oerwoud, in verontrustend tempo verdwijnt. Gewapend met de allernieuwste zendtechnologie ondernemen de Australisch-Maleisische dierenarts Wei-Yeen Yap en een internationaal onderzoeksteam een missie om het mysterie rond deze buitengewoon schuwe dieren te ontwarren. 

Voortbestaan
Wei staat voor een immense opgave: allereerst is haar werkomgeving het afgelegen en gevaarlijke Tai National Forest in Ivoorkust, een land waar tot voor kort een burgeroorlog woedde. En ze moet al haar ervaring en vernuft inzetten om een wild dwergnijlpaard voor het eerst een zender om te doen.Als Wei en haar team erin slagen deze nijlpaarden op te sporen en kunnen achterhalen wat er nodig is voor hun voortbestaan, is er een kans, misschien wel de allerlaatste, dat deze soort nog te redden is.

Natuur op 2: Operatie dwergnijlpaard, vrijdag 10 april, 19.20 uur, EO, NPO 2


Dossier: Wildlife Crime

Freek Vonk op bezoek bij opvangcentrum voor bedreigde diersoorten
Welke diersoort mag uitsterven?