Dodenherdenking anp 1033214 carousel missed 1493821654

Op 4 mei tijdens de Nationale Herdenking herdenken we de Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Verschillende programma's op NPO 1, NPO 2 en NPO 3 besteden aandacht aan deze dag. Hieronder vind je een overzicht.

Rob Trip in gesprek met Jules Schellevis (hh), 16.15 uur, NOS, NPO 1
Rob Trip interviewde in 2014 de onlangs overleden Jules Schelvis, de enige overlevende van het veertiende transport naar het vernietigingskamp Sobibor.

Geloof en een Hoop Liefde, 18.05 uur, EO, NPO 2
In mei 1944 werden veertien verzetsstrijders gefusilleerd in de Drunense duinen, waaronder drie jongens uit Tholen. Een van die drie jongens is Jacob Everaers. Tot op de dag van vandaag is ondanks alle inspanning het massagraf niet teruggevonden.

Nationale Herdenking, 18.45 uur, NOS, NPO 2
In de speciale aflevering van de NOS staat de curieuze oorlogsgeschiedenis van de Utrechtste Maliebaan centraal. Ad van Liempt komt in een reportage aan het woord en presentator Annechien Steenhuizen praat met schrijver Ronald Giphart. Hij schreef een verhaal over kardinaal De Jong, die zich met gevaar voor eigen leven openlijk verzette tegen het nazibewind.

Nationale Herdenking, 19.50 uur, NOS, NPO 1, NPO 2 en NPO 3
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen een krans bij het oorlogsmonument op de Dam in Amsterdam. Om 20.00 uur volgen op de publieke radio- en tv-kanalen twee minuten stilte.

De onderduikkinderen van Utrecht, 20.30 uur, NOS, NPO 2
Documentaire over een Utrechtse studentenverzetsgroep. Aan het woord komen onder andere Joden die als kind door studenten uit handen van de Duitse vernietigingsmachine zijn gered.

Dictator, 20.30 uur, BNN, NPO 3
Wat doe je als plotseling een dictator aan de macht komt? Acht jongeren gaan het sociale experiment aan.

Andere Tijden Special: De laatste verzetsstrijders, 21.00 uur, NPO 2
Een speciale uitzending met drie portretten van mensen die in de Tweede Wereldoorlog kozen voor verzet tegen de Duitsers. Ze waren koerier, hielpen onderduikers en pleegden overvallen.

Mijn Jodenbuurt, 21.20 uur, BNN, NPO 3
Documentaire waarin presentator Filemon Wesselink zich afvraagt hoe het gesteld is met de verdraagzaamheid in zijn wijk waar, van oudsher, veel Joodse mensen wonen. In zijn zoektocht stuit hij op meerdere antisemitische incidenten. Hebben de terreuraanslagen van de afgelopen tijd de druk in de buurt opgevoerd?

Maliebaanmonologen, 22.45 uur, NOS, NPO 2
Monoloog van Frits Elzas, een joods zakenman, die een appartement bewoonde op Maliebaan 92. Hij werd vice-voorzitter van de Joodse Raad in Utrecht en probeerde gearresteerde joden vrij te krijgen.

Debby Petter: Ik ben er nog, 23.05 uur, VARA, NPO 2
Een voorstelling over schuld en schaamte, over levenslange schade en over wat oorlog met mensen doet. De voorstelling is gebaseerd op het gelijknamige autobiografische boek van Debby Petter.

Vuur van de vrijheid, 23.40 uur, NOS, NPO 1
In Theater Carré markeren kunstenaars de overgang van 4 naar 5 mei. Om exact middernacht wordt naar Wageningen geschakeld waar het Vuur van de Vrijheid wordt ontstoken.

Bekijk de programmering op Bevrijdingsdag
Bekijk meer oorlogsdocumentaires via npo.nl