Presentator Hans Haffmans onderzoekt tijdens de Nacht van de Klassieke Muziek samen met Mike Boddé en hoogleraar Muziekcognitie Henkjan Honing waarom en hoe luisteraars zich laten raken door klassieke muziek.

foto Hans Haffmans  copyright Jean Pierre HeijmansWat is het geheim van het ritme van de Sacre du Printemps, wat maakt Erbarme dich een tranentrekker? Op vrijdagavond 19 september zendt de NTR op NPO 2 een live televisieprogramma rond de NPO Radio 4 Hart & Ziel Lijst uit.

Verhalen van luisteraars
Ook verhalen van luisteraars komen aan bod. Waarom kun je zo goed hard autorijden met het Vioolconcert van Philip Glass op de autoradio? Of hoe kan het dat de sonates van Scarlatti voor altijd verbonden zijn met het lezen van een Russische roman? Ook zijn er mooie live-optredens van grote musici, zoals meester-cellist Mischa Maisky die samen met zijn dochter Lily Maisky en pianiste Daria van den Bercken Scarlatti speelt.

Inspiratielijst
Luisteraars van NPO Radio 4 kunnen van 15 t/m/ 26 september op radio4.nl/hartenziel, aan de hand van een inspiratielijst, 300 muziekstukken kiezen die hen het meest raken en vertellen hun verhaal daarbij. NPO Radio 4 zendt van 6 t/m 10 oktober de Hart & Ziel Lijst uit. De NTR zendt midden in de stemperiode  op 19 september de Hart & Ziel Nacht van de Klassieke Muziek live op NPO 2 uit.

Nacht van de Klassieke Muziek, vrijdag 19 september 2014 om 23.15 uur bij de NTR op NPO 2.