Bij de NTR is vanaf 31 januari de nieuwe serie Na de bevrijding te zien. In zeven documentaires van 50 minuten wordt aan de hand van persoonlijke getuigenissen een indringend beeld gegeven van de jaren 1945-1950.Zoektocht

De jaren 1945-1950 is een weinig belichte periode waarin ons net bevrijde land zich moet oprichten uit de chaos van de oorlog. Nederland ligt letterlijk in puin en duizenden mensen zijn op drift geraakt. Er is sprake van wraak en schuldgevoelens, wantrouwen tegen de autoriteiten, van losbandigheid en eigenrichting. De jaren na de bevrijding zijn één grote zoektocht naar oude en nieuwe waarden, naar een evenwicht dat lang niet altijd gemakkelijk wordt gevonden en regelmatig tot hevige strijd leidt.Wederopbouw
In de serie komen de belangrijkste thema’s uit de periode 1945-1950 aan bod. Van terugkeer uit de kampen tot wederopbouw, van schaarste tot Marshallhulp, van de koloniale oorlog in Nederlands-Indië tot Koude Oorlog. Daarbij krijgen getuigen die rond het eind van de oorlog volwassen werden een centrale rol. Toen waren het jonge mensen tussen 15 en 25 jaar, nu zijn het tachtigers.

Eerste aflevering
In de eerste aflevering een portret van vijf Nederlanders die niet thuis waren tijdens de bevrijding: een gevangene uit Auschwitz, een tewerkgestelde in Duitsland, een evacué uit Arnhem, een onderduikster en de dochter van een krijgsgevangene. Zij moesten met ingrijpende ervaringen achter de rug hun eigen leven weer zien op te bouwen.
 
Online XL-versie
Bij elke aflevering van Na de bevrijding verschijnt een speciale XL-versie in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Deze online versie geeft toegang tot de volledige filmbeelden, muziek, foto’s en kranten gebruikt in de serie. Zo kan je naar eigen wens het beeldarchief van deze periode raadplegen.
 
Digitale themakanalen
Op het digitale themakanaal Geschiedenis24 kan je uitzendingen terugkijken, maar ook veel bijzonder foto- en filmmateriaal vinden. Daarnaast vertonen HollandDoc24 en Cultura24 deze weken diverse docu's die aansluiten bij de thema’s van de serie.

Na de bevrijding, vanaf vrijdag 31 januari om 21.05 uur bij de NTR op Nederland 2.