Tijdens het Movies that Matter Festival, dat plaatsvindt van 20 tot en met 26 maart in Den Haag, zendt de VARA drie films over mensenrechten uit op Nederland 2: de camera als wapen tegen onverschilligheid.


The Court 
Een kijkje in het drukke leven van Luis Moreno-Ocampo, de eerste hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag. De filmmakers volgen hem tijdens voorbereidingen op het proces tegen de Congolese rebellenleider Thomas Lubanga, schuiven aan voor de lunch met Angelina Jolie en vergezellen hem op bezoek bij de Libische minister na de val van kolonel Khadaffi. 

One Day after Peace
De ontroerende zoektocht naar verzoening met de Palestijnse moordernaar van haar zoon leidt Moeder Robi Damelin naar haar geboorteland Zuid-Afrika, dat ze in 1967 verliet om in Israël te gaan wonen. Tijdens haar rouw in Zuid-Afrika hoopt ze iets te kunnen leren van de waarheids- en verzoeningsmethoden die het land gebruikte om in het reine te komen met het Apartheidsverleden. 

Incendies
Tweeling Jeanne en Simon willen de laatste wens van hun moeder vervullen. Ze reizen naar het Midden-Oosten om, in dit door oorlog verscheurde gebied, hun vader en broer te zoeken. Dan doen ze een gruwelijke ontdekking. Een beklemmende thriller en noodlotsdrama ineen. 

The Court, woensdag 19 maart, 22.10 uur, Nederland 2
One Day afther Peace, donderdag 20 maart, 23.00 uur, Nederland 2
Incendies, vrijdag 21 maart, 23.00 uur, Nederland 2