In de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren, vlakbij Brugge brouwen de trappisten het beste bier ter wereld. Op dit moment zijn ze bezig met de laatste fase van de bouw van een nieuw klooster.

In deze driedelige Kloosterserie op Nederland 2 volgt het RKK de monniken bij het brouwen van bier, de nieuwbouw van hun klooster en hun zoektocht naar God.

Beste bier
In 2007 bezocht Leo Fijen de Sint Sixtusabdij voor het eerst. Het trappistenklooster in Westvleteren is vooral bekend van het bier. Sinds het door een Amerikaanse instantie is uitverkoren tot beste bier van de wereld, komen mensen het van heinde en ver halen.
 
Dichtbij
Manu van Hecke is de abt van het klooster. Hij kwam na zijn studie filosofie terecht in Westvleteren: 'In een gemeenschap als de onze moet je dicht bij de ander komen, anders gaat het niet. Maar tegelijk moet je afstand bewaren. Voor mij als abt geldt: je moet vader en moeder tegelijk zijn, en dat zijn echt twee verschillende rollen.

Vrijheid
Ik heb het geluk gehad een moeder te hebben die onvoorwaardelijk lief had. Ze verwachtte niets. En dat geeft een kind een enorme vrijheid, ook later. Ik zie hier dat dat uitzonderlijk is. Mensen ervaren in hun relaties met de ander veel onvrijheden. Ik zie tussen broeders het onvermogen om te zeggen wat je voelt, ingegeven door angst of onzekerheid. Het gaat om de aanvaarding, ik ben zo én mag zo zijn.’RKK Kloosterserie: Een nieuwe abdij voor het beste bier ter wereld, zaterdag 27 juli, 10 en 17 augustus om 17.55 uur bij het RKK op Nederland 2.