Noord afrikaanse soldaten tijdens winter 1914 carousel missed 1418294878

Het is honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. Welke impact had de vier jaar durende oorlog op de islamitische wereld? Om die vraag te beantwoorden, reist MO Actueel af naar Noord-Frankrijk.

Het programma MO Actueel, elke zaterdagmiddag om 12.00 uur te zien bij de Moslim Omroep op NPO 2, staat wekelijks stil bij nieuws over de islam, moslims en de samenleving. Voor de aflevering van zaterdag worden voormalige slagvelden in Noord-Frankrijk bezocht.


Marokkaanse, Algerijnse en Tunesische militairen

Tot voor kort was er weinig bekend over militairen uit de kolonies van Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. De stichting Forgotten Heroes bracht daar verandering in door drie jaar lang op zoek te gaan naar persoonlijke verhalen van onder andere Marokkaanse, Algerijnse en Tunesische militairen. In MO Actueel volgt een gesprek met de voorzitter van de stichting.

Een bezoek aan de slagvelden

Samen met de voorzitter van de stichting wordt een bezoek gebracht aan de voormalige slagvelden waar de Noord-Afrikaanse militairen meevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Daarnaast komt hoogleraar Turkse Taal en Cultuur Erik-jan Zürcher aan het woord. Hij vertelt over de gevolgen van de door Britten en Fransen getekende landsgrenzen in de Arabische wereld.

MO Actueel, zaterdag 13 december, 12.00 uur, Moslim Omroep, NPO 2


Ga naar de website van de MO Actueel
Alles van MO Actueel op npo.nl