Lancering jhieronimus bosch interactive 1 carousel missed 1496125615

In het kader van het Jeroen Boschjaar opent koning Willem-Alexander vrijdag op NPO 1 een expositie van deze middeleeuwse schilder en heeft de NTR een van zijn schilderijen interactief tot leven gebracht.

Op 12 februari opent koning Willem-Alexander in het Noordbrabants Museum de tentoonstelling Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie. Deze tentoonstelling (t/m 8 mei) vormt het hoogtepunt van een internationale culturele manifestatie waarmee het 500ste sterfjaar van het genie Jeroen Bosch groots en feestelijk wordt herdacht in zijn geboortestad. Er zijn nog nooit zoveel werken van deze Middeleeuwse schilder bij elkaar te zien geweest. 

Openingsceremonie
In samenwerking met Omroep Brabant doet de NOS vrijdag vanaf 13.15 uur op NPO 1 live verslag van de openingsceremonie. Om 20.30 uur is een speciale uitzending op NPO 2. Dionne Stax (NOS) en Tessel Linders (Omroep Brabant) presenteren de live-uitzending. Linders doet verslag vanaf het plein bij de kathedraal en het voorhof van het Noordbrabants Museum. ’s-Middags is bij Stax onder anderen kunsthistoricus en projectleider van het Bosch Research and Conservation Project Mathijs Ilsink te gast.

Nieuw perspectief
De expositie biedt nieuw perspectief op Jeroen Bosch dankzij het recente onderzoek van het Bosch Research and Conservation Project (BRCP). Dit internationale team van deskundigen heeft de afgelopen zes jaar voor het eerst vrijwel het gehele oeuvre van de meester Bosch wereldwijd intensief en systematisch onderzocht en gedocumenteerd met behulp van de nieuwste technieken.

Interactief drieluik
Ook online kunnen kunstliefhebbers genieten van het werk van Jeroen Bosch. Op de NTR-site kun je tot in de kleinste details inzoomen op het beroemde drieluik 'De tuin der lusten'. Navigeer vrij door het schilderij om zelf de verhalen achter de taferelen te ontdekken, of de audiovisuele rondleiding te volgen met de stem van Midas Dekkers. Jongeren kunnen kiezen voor een speciale Klokhuis-tour door het schilderij, met de stem van presentatrice Nienke de la Rive Box.

Officiële opening Jeroen Boschjaar, vrijdag 12 februari, 13.15 uur, NOS, NPO 1
Terugblik op officiële opening, vrijdag 12 februari, 20.35 uur, NOS, NPO 2


Ga zelf op ontdekkingstocht op de website van de NTR
Bekijk online: Het Uur van de Wolf: Jheronimus Bosch
NPO Doc: Jheronimus Bosch in documentaires