Mh17 het verdriet van nederland carousel missed 1437119643

Heel Nederland verkeerde in rouw, nadat op 17 juli vorig jaar het vliegtuigtoestel MH17 neerstortte boven Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie 196 Nederlanders. Donderdag zendt de VARA de documentaire MH17: Het verdriet van Nederland uit op NPO 1.

Het verdriet van Nederland om de ramp met MH17 bevat ook veel en groot persoonlijk verdriet. Hoe zijn nabestaanden daarmee omgegaan? Wat betekent het als je geliefde omkomt bij een nationale ramp en je getroost wordt door het koningspaar en de premier?

Rouwprocessen van families
Documentairemaker Michiel van Erp volgde de nabestaanden van drie gezinnen tijdens hun rouwproces. De ene familie vindt al snel een moment voor een uitvaart, maar de andere wacht nog op de identificatie van haar dierbaren. Wanneer is het dan tijd om het leven weer op te pakken?

Collectieve rouw
In de film komen verder mensen aan bod die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de verwikkelingen rond de repatriëring en de ceremonies. Te zien zijn ook de mensen die niet direct betrokken waren, maar zich wel diep geraakt voelden en mensen uit Oekraïne, bij wie het in de achtertuin gebeurde. Het is een documentaire over collectieve rouw en veerkracht.

MH17: Het verdriet van Nederland, donderdag 16 juli, 20.30 uur, VARA, NPO 1