Iedereen in de wereld gaat anders om met varkens, zo blijkt in het VPRO-programma Metropolis. Maeda uit Japan organiseert bijvoorbeeld varkensrodeo en mevrouw Silber runt een varkensslachthuis in Israël.

De correspondenten van Metropolis, elke donderdag om 21.55 uur te zien op NPO 3, zoeken in hun land alles uit over een bepaald onderwerp. Donderdag is het onderwerp varkens, 'misschien wel de meest miskende dieren in onze voedselketen.'

pig-japan20metropolis

Varkensrodeo in Japan
In Nederland zie je varkens, behalve op je bord, vrijwel nergens. In Japan is dat anders. Daar organiseert Maeda de varkensrodeo tijdens de jaarlijkse zomerfestiviteiten in Mikame. Het evenement is uitgegroeid tot een populaire toeristische attractie. "Er mogen maar 40 rondjes op het varken worden gemaakt, anders is het zielig", aldus de ex-varkensboer.

Mevrouw Silber runt een varkensslachthuis
Een varkensslachthuis runnen behoort ook tot de mogelijkheden. Mevrouw Silber doet dat echter in Israël, waar de orthodox-joodse gemeenschap liever niets van het 'onreine dier' wil weten, laat staan eten. Toch verdient de familie Silber goed. "Dus er moet toch mensen zijn die het eten?" vraagt oma Silber zich af. In Nederland daarentegen kun je bij boer Jaap varkens leasen.

Metropolis, donderdag 9 oktober, 21.55 uur, VPRO, NPO 3


Metropolis terugkijken via npo.nl
Ga naar de website van Metropolis
Andrea uit Brazilië heeft varkenskindjes