Is het motorleven net zo romantisch als de motorrijder doet voorkomen? Metropolis duikt in de wereld van de motors, waarvan de bestuurders in elk land eigen gewoontes blijken te hebben.

Metropolis laat wekelijks zijn correspondenten alles uitzoeken over een bepaald onderwerp. Donderdag staan motors centraal. De aflevering is te zien bij de VPRO op NPO 3.

'Motorrijders hebben banen'
Motorrijders zijn niet per definitie criminelen, wil Tigran uit Armenië gezegd hebben: "We hebben gewoon banen." In Yerevan, de hoofdstad van Armenië, zijn er weinig motorrijders, waardoor Tigran en zijn vrienden extra opvallen. Om het ledenaantal toch enigszins te verhogen, wordt letterlijk elke rijder aangehouden en geprobeerd hem over te halen om lid te worden.

Vrouwen op de motor in Kihnu
In Estland daarentegen stuit correspondent Madis op het verhaal van de vissersvrouwen van Kihnu, een eilandje met minder dan 500 inwoners. De vrouwen staan bekend om hun motoren met zijspan, waarop ze in rokken rondrijden. Dat ze worden weggezet als "vrouwen die de hele dag alleen maar doelloos rondscheuren" valt de vissersvrouwen niet in goede aarde.

Metropolis, donderdag 25 september, 21.55 uur, VPRO, NPO 3


Metropolis terugkijken via npo.nl
NPO 3 kijken via npo.nl