Romantisch is anders, maar condooms beschermen je tegen SOA's en ongewenste zwangerschappen. In Nederland tenminste. Hoe kijken ze Congo, Mexico en Duitsland tegen condooms aan? Metropolis zoekt het uit.

Donderdag begint het nieuwe seizoen van de VPRO-serie Metropolis. In de loop der jaren doken presentator Stef Biemans en zijn buitenlandcorrespondenten al eens in de wereld van de mode, echtscheidingen, politie, vagina en reclame, maar in de eerste aflevering van de nieuwe serie staat voor de verandering de haat-liefdeverhouding met het condoom centraal.

Spray-on condoom
Dat condooms er in alle soorten en maten zijn, is geen geheim. De Duitse condoomuitvinder Jan bedacht echter het zogeheten spray-on condoom, die volgens Jan perfect om de penis past. Nadeel is wel dat het twee minuten duurt voordat de spray is opgedroogd en 'het feest kan beginnen'. Prostituee Sarah uit Congo daarentegen gebruikt helemaal geen condoom, ze gebruikt liever een plastic zakje. "Condooms scheuren wel eens, maar plastic is steviger. Dat gaat niet kapot", aldus Sarah.

Meningen verdeeld
Ook Maria Judith uit Mexico gebruikt liever geen condooms. Volgens haar lokt een condoom met een smaakje alleen maar orale seks uit. "Alsof een condoom kauwgom is", zegt Maria. De Spaanse pornoacteur Nacho Vidal ziet wel het nut van het gebruik van condooms in. Hij had al vaker dan honderd keer chlamydia en 'doet het' nu nooit meer zonder. Nacho: "Uiteindelijk zal iedereen condooms dragen."

Metropolis, donderdag 28 augustus, 21.50 uur, VPRO, NPO 3


NPO 3 kijken via npo.nl
De website van Metropolis
Afleveringen van Metropolis terugkijken