Op 22 april 2009 overleed Martin Bril. Hij zag wat andere niet zagen. Een verrassend oog voor details en een groot stilistisch vermogen. Coen Verbraak portretteert de columnist vijf jaar na diens overlijden. Hiervoor maakt hij gebruik van bijzonder archiefmateriaal en interviews met mensen die hem van dichtbij meemaakten. 

Martin Bril was jarenlang een van de meest succesvolle columnisten van Nederland. Hij  begon met stukjes over het proces tegen De Hakkelaar. Dat waren geen gewone rechtbankverslagen: Bril beschreef de vouw in de broek van De Hakkelaar en de zegelring aan diens vinger. Die stukjes groeiden uit tot een vaste column, waarin hij op volstrekt eigen manier verslag deed van de wereld om hem heen. 

Van Rokjesdag tot enfin
Met een verrassend oog voor details en een groot stilistisch vermogen liet hij lezers met een nieuwe blik naar Nederland kijken. Bril verhief het gewone tot iets bijzonders.  Hij maakte Rokjesdag tot een nationaal begrip en gaf een nieuwe dimensie aan stopwoordjes als tja en enfin. 
Als het oog erop valt, zie je het; kijk je toevallig een andere kant op, dan zie je het niet, noteerde Martin Bril in zijn allerlaatste column, vijf dagen voor zijn dood. Het was in feite het motto van zijn leven als columnist. Bril zag wat anderen niet zagen.

Martin Bril - Enfin, maandag 21 april, 22.30 uur, Nederland 2