Maliebaanmonologen carousel missed 1496139969

Het was de spannendste straat van Nederland gedurende de Tweede Wereldoorlog volgens schrijver Ad van Liempt: de Maliebaan in Utrecht. Verschillende figuren uit zowel Duitse als Nederlandse instanties gevestigd aan deze Utrechtse boulevard hebben allemaal hun eigen oorlogsverhaal. Deze Maliebaanmonologen worden van 1 t/m 6 mei direct na Nieuwsuur uitgezonden bij de NOS op NPO 2.

De Maliebaan was het middelpunt van de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zaten meer dan tien Duitse instanties en minstens net zoveel NSB-afdelingen rond hun hoofdkwartier op nummer 35. Ook de Nederlandse SS en het beruchte bureau van de Sicherheitspolizei waren aan deze Utrechtse straat gevestigd.

Meer zien over de Tweede Wereldoorlog? Bekijk hier de oorlogsspecial

De monologen
Zes acteurs nemen de rol op zich van een figuur die tijdens de Duitse bezetting actief was op de Maliebaan. Het zijn SS-voorman Henk Feldmeijer (Arend Brandligt), een werkneemster van de Sicherheitspolizei Erna Boomsma (Hiske Eriks), verzetsvrouw Marie-Anne Tellegen (Daphne de Bruin), aartsbisschop Jan de Jong (Dennis Coenen), vice-voorzitter van de Joodse Raad Utrecht Frits Elzas (Boris van Bommel) en NSB-leider Anton Mussert (Jilles Flinterman). Zes dagen lang komt er elke dag een ander prominent figuur aan het woord, die op indrukwekkende wijze zijn/haar verhaal uit de Tweede Wereldoorlog zal vertellen.

Maliebaanmonologen, vanaf zondag 1 mei, 22.30 uur, NOS, NPO 2


Bekijk hier meer oorlogsdocumentaires