Wat zijn verschillen en overeenkomsten tussen jong en oud? Jongen mensen gaan met hun camera en microfoon op pad om oude mensen te interviewen. Wat kunnen jongeren en ouderen van elkaar leren?

 In de zesdelige serie Levenslessen wordt een brug geslagen tussen jonge en oude mensen. Vroeger namen ouderen een belangrijke rol in in de familie. Tegenwoordig lijkt het zo dat jongeren steeds minderen met de oudere generatie optrekken en praten. En dat is jammer, vindt documentairemaker Frans Bromet, die de serie heeft gemaakt in opdracht van de Joodse Omroep.

Eerste aflevering
In de openingsaflevering van Levenslessen staat de achttienjarige Leah centraal. Ze gaat het gesprek aan met ouderen en probeert antwoord te krijgen op haar vragen. Met een camera en microfoon op pad probeert ze erachter te komen of ze volgend jaar aan de universiteit moet studeren of dat ze beter haar passie kunst moet volgen. Een kunstenaar biedt zijn helpende hand. Het andere verhaal is die van Kobus, die een Joodse vader heeft en een katholieke moeder. Religie interesseert hem en hij overweegt katholiek te worden. Om die reden besluit hij een predikant uit de wijk te interviewen over geloof.

Intieme gesprekken
De gesprekken die volgen zijn ontroerend en intiem en bieden een bijzondere kijk op het leven. Per aflevering staan steeds twee personen centraal die na een korte training zelf met een microfoon de deur uitgaan. Waar de ouderen reeds een schat een levenservaring hebben, moeten bij de jongeren de herinneringen nog gemaakt worden. De serie Levenslessen zal daarbij helpen.

Levenslessen, zondag 20 april, 14.00 uur, Joodse Omroep, Nederland 2
De volgende afleveringen zijn op 1 mei, 15 mei, 29 mei, 10 juni en 24 juni


Meer informatie over Levenslessen op de website van de Joodse Omroep
Meer van Frans Bromet op npo.nl