Medisch carousel missed 1464606944

Door frauderende wetenschappers en valse medische publicaties zijn wereldwijd mogelijk honderdduizenden doden te betreuren. Zembla doet woensdag op NPO 2 onderzoek naar levensgevaarlijke wetenschap.

Ons land is de afgelopen jaren opgeschrikt door meerdere frauderende wetenschappers. De fraude van professor Diederik Stapel, die in 2011 een onderzoek naar vegetariërs verzint, slaat in als een bom. Amper twee maanden later wordt de Rotterdamse internist professor Don Poldermans ontslagen, ook wegens wetenschappelijk wangedrag.

Te weinig bewijs

Na Poldermans ontslag staan ook zijn eerdere publicaties ter discussie. Door die studies zijn artsen wereldwijd zogenoemde bètablokkers gaan voorschrijven ter preventie van een hartinfarct tijdens een operatie. Internationale vakgenoten hebben Don Poldermans er allang op gewezen dat er te weinig bewijs is voor het nut van die geneesmiddelen bij operaties. Maar daar werd niet naar geluisterd. Sommigen menen dat daardoor mogelijk honderdduizenden doden zijn te betreuren.

Frauduleuze studies
Waarom kon Poldermans jarenlang doorgaan? Wat is er mis gegaan in het onderzoek naar zijn frauduleuze studies? Zembla (VARA) onderzoekt woensdag 11 februari op NPO 2 de val van een ster in de wetenschappelijke wereld.

Zembla: Levensgevaarlijke wetenschap, Woensdag 11 februari, 20.25 uur, VARA, NPO 2


Naar de website van Zembla
Kijk Zembla live op npo.nl
Bekijk meer afleveringen van Zembla op npo.nl