Philip Freriks en Erwin Kroll gaan vanaf donderdag samen zes weken op pad door Nederland en raken niet uitgepraat over het meest besproken onderwerp: het weer.

In het nieuwe Nederland 2-programma Lekker weertje onderzoekt dit voormalige 8-uur journaalduo de invloed van het weer op Nederlanders. Hoe zit het met de schaatskoorts van Philip en de winterdip van Erwin? Waarom heeft Erwin het eerder koud dan Philip? Heeft Nederland haar democratie te danken aan de strenge winter van 1794? En hoe zit het met het gezegde: als de wind waait, dansen de gekken?

Wolkenluchten
Weerman Erwin Kroll kan eindelijk eens uitweiden over zijn favoriete onderwerp: 'Als ik in de Noord-Hollandse duinen sta en ik zie die prachtige wolkenluchten, net na een regenbuitje en de zon die er doorheen piept, dan hoef ik niet naar een museum. Dat is kunst.' Maar ook het journalistieke hart van Philip Freriks komt aan zijn trekken: 'In één van de afleveringen onderzoeken we de vraag of wij in Nederland al in staat zijn om het weer te manipuleren, zoals de Russen of de Chinezen zeggen te kunnen. En dan blijkt dat er geen land ter wereld is waar zo intensief onderzoek wordt gedaan naar het wel en wee van de wolk als in Nederland.'

Boomkikker
In de eerste aflevering van Lekker Weertje onderzoeken Erwin Kroll en Philip Freriks op welke manieren je het weer kunt voorspellen. Ze proberen het geheim van de Enkhuizer Almanak te ontrafelen, praten met collega weerman Reinier van den Bergh over de kritiek die je als weerman soms over je heen krijgt en krijgen van bioloog Midas Dekkers inzicht in de weervoorspellende gaven van de boomkikker.

Lekker weertje, vanaf donderdag 17 juli, 21.15 uur, Omroep MAX, Nederland 2


Live naar Nederland 2 kijken via npo.nl
Erwin Kroll beantwoordt kijkersvragen over het weer en klimaat
Laatste weerbericht Erwin Kroll op Radio 1
Man Bijt Hond: Erwin Kroll weer gewoon Erwin
NOS op zoek naar nieuwe weerman
Philip blikt vooruit op samenwerking met Erwin
Philip Freriks in Lang leve de Lente