Maandag 29 september gingen op het Nederlands Film Festival tijdens de veertiende editie van KORT! negen korte films in première. De films, medegeproduceerd door de NTR, zijn terug te kijken via npo.nl.

KORT! geeft zowel jonge als bekende filmmakers jaarlijks de kans een korte film te ontwikkelen. Dit jaar zijn de korte films Malaguti Phantom (Sam de Jong), Der Kaiser (Eché Janga), Bloedhond (Mees Peijnenburg), Leeg (Flynn van Kleinst), In the pit (Nima Mohaghegh), Das Wad (Rob Lücker), Spotters (Wim van der Aar), Loodvrij (Dennis van der Ven) en P (Aaron Rookus) in première gegaan.

Malaguti Phantom
Om geaccepteerd te worden in de gemeenschap, moet de hoofdpersoon zich conformeren. Met alle gevolgen van dien. De korte film Malaguti Phantom gaat over identiteit en eenzaamheid.

Der Kaiser
Kai is slechts acht jaar oud als zijn vader na vijf jaar weer uit de gevangenis komt. Dat zijn vader doet alsof dat de normaalste zaak van de wereld is, verbaast Kai. Terwijl iedereen blij is met de vrijlating, staat de wereld van Kai op z'n kop.

Bloedhond
De negentienjarige Gijs kampt met verschillende problemen, waaronder een destructieve agressie. Als hij zijn agressie niet op tijd onder controle heeft, lijkt zijn leven steeds meer van de rails te raken.

Leeg
De stugge visser Rein van 36 jaar maakt kennis met zijn nieuwe jonge collega Job. Na een tijdje blijkt Rein gevoelens te hebben voor Job die hij niet langer kan onderdrukken. De gevolgen aan boord van het schip zijn groot.

In the pit
Een keiharde straatjongen staat op het punt vader te worden. Met die gedachte besluit hij afstand te nemen van de illegale hondengevechten waar hij aan deelneemt. De weg terug naar een betrouwbaar en veilig leven blijkt echter moeilijker dan aanvankelijk gedacht.

Das Wad

Das Wad kreeg het Gouden Kalf voor de beste korte film uit de NTR reeks KORT!
In de hilarische korte film Das Wad struint goudzoeker Salomon over het wad. Uit het niets steekt er een periscoop uit de modder; er blijkt een duikboot onder zijn detector te liggen. Als blijkt dat er oude Duitse bemanningsleden in de duikboot zitten, maakt hij zich zorgen.

Spotters
Een stel gaat elke dag naar het vliegveld om vliegtuig te stoppen. De man vindt namelijk houvast in stijgende en dalende toestellen, terwijl hij tegelijkertijd de grip op zijn leven verliest. Spotters is het verhaal over verlies, verlangen en vliegtuigen.

Loodvrij
In een klein tankstation staan Wendel en Lisa achter de balie. Op fatsoen van klanten kunnen ze al jaren niet rekenen, dus als het juiste moment er is om wraak te nemen, zullen de twee vrouwen geen seconden wachten. Samen 'vechten' ze zich vrij.

P
Op de terugweg van hun vakantie stopt een gezin met de camper bij een Duitse parkeerplaats, eerst alleen voor een korte plaspauze maar daarna voor meer. Terwijl de familie uit elkaar valt, brengen twee Duitse politieagenten de familie weer een beetje bij elkaar. Tegelijkertijd ontdekken de agenten wat er gaande is in het nabijgelegen bos.


Meer over KORT! op ntr.nl/kort