Dit is de dag reportage   orthodox joodse familie carousel missed 1442494658

Elke zomer strijken honderden orthodoxe joden neer op de Veluwe. Zaterdag toont de EO een portret van de zomerenclave in Dit is de Dag op NPO 2.

Op de Veluwe zijn ze wel wat gewend qua strenggelovigen, maar ook de protestantse gelovigen in de Bible Belt kijken wel vreemd op als er honderden orthodox-joodse vakantiegangers aankomen. Elk jaar strijkt rabbijn Benjamin Jacobs met zijn volgelingen neer in Beekbergen om de zomer door te brengen.

Koosjer
Terwijl steeds meer joodse Nederlanders merken dat het antisemitisme alleen maar erger wordt en zelfs overwegen te emigreren, komen joodse buitenlanders hier vakantie vieren. Maar dat vergt nogal wat voorbereiding, want hoe koosjer is de Bijbelgordel eigenlijk?

Sabbat-proof
Een orthodox-joodse vakantie heeft meer voeten in de aarde dan het gemiddelde weekendje weg op de Veluwe. Zo moet de sabbat namelijk volgens de strengste wetten worden gehouden, en de volgelingen rekenen erop dat de rabbijn het hele bos 'sabbat-proof' heeft gemaakt. Hoe dat precies gaat zie je zaterdag om 21.15 uur.

Dit is de dag, zaterdag 19 september, 21.15 uur, EO, NPO 2


Alles van Dit is de Dag op npo.nl
Naar de site van Dit is de Dag