Vanaf 19 oktober is bij de VARA op Nederland 2 de driedelige televisieserie De Prooi te zien. De serie is een eigentijds koningsdrama over het actuele thema van de bankencrisis.

Ondergang
De Prooi is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van journalist Jeroen Smit en vertelt in drie afleveringen het verhaal van de opkomst en ondergang van bankier Rijkman Groenink én zijn bank, ABN AMRO. Want in zijn tijd is Groenink een briljant bankier, door sommigen in de financiële wereld gezien als wonderboy. Hij wordt voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN AMRO, maar zal aan zijn hooggestemde ambities bezwijken en sleept de bank in zijn val mee. Zijn achilleshiel? Volgens velen een gebrek aan inlevingsvermogen.

Financiële crisis
Hoewel hij in 2005 nog door Elsevier wordt uitgeroepen tot Nederlander van het jaar, neemt Rijkman Groenink in 2007 afscheid van ABN AMRO. ‘Zijn’ bank is op dat moment speelbal van de financiële crisis en wordt overgenomen door het consortium van Fortis, RBS en Banco Santander. En dat maakt De Prooi een serie over de mechanismen van macht in een economisch tijdperk waarin men dacht dat de bomen tot in de hemel reikten.

De Prooi, vanaf 19 oktober elke zaterdag om 20:20 uur bij de VARA op Nederland 2.