Wamax koningsdag anp 27054064 carousel missed 1493111073

Op woensdag 27 april besteden verschillende programma's van de NPO aandacht aan de festiviteiten rondom Koningsdag. Dit jaar is aan Zwolle de eer om de koninklijke familie te mogen ontvangen. De NPO besteedt zowel op radio als televisie de hele dag aandacht aan het Oranjefeest.

Het is dit jaar voor de derde keer dat Koningsdag gehouden wordt. Naast de koning en koningin zullen ook de drie prinsessen aanwezig om alle festiviteiten te aanschouwen, net als andere leden van het Koninklijk Huis.

Bekijk alle Koningsdagprogramma's terug in onze special Koningshuis

Programmering NPO 1:
 • 10.45 uur: Live registratie Koningsdag vanuit Zwolle (NOS)
 • 15.00 uur: MAX Koningsdag (MAX) - Live vanaf Paleis Soestdijk interviewt Jan Slagter verschillende gasten en doet Mascha de Rooij verslag van de gebeurtenissen in en rondom het Paleis. Daarnaast treden er verschillende artiesten op.
 • 16.35 uur: Hallo Nederland (MAX) - Jeroen Latijnhouwers, Carrie ten Napel en Mascha de Rooij doen verslag van de feestelijke activiteiten in het land.
 • 17.10 uur: Tijd voor MAX (MAX) - Live vanuit de tuinen van Paleis Soestdijk ontvangen Sybrand Niessen en Martine van Os onder meer koningshuisdeskundige Jeroen Snel en kunsthistoricus Paul Rem.
 • 19.00 uur: Samenvatting Koningsdag (NOS) - Terugblik op de festiviteiten in Zwolle.
 • 21.30 uur: Koningsdag & De Leeuw (VARA) - Paul de Leeuw sluit het Oranjefeest 's avonds af samen met het orkest van Miguel Wiels. In een avond vol improvisatie zullen spontaan verzoeknummers worden gespeeld en komen liedjes voorbij die speciaal zijn aangevraagd voor de koninklijke familie. Ook krijgt koning Willem-Alexander een cadeau van Annie de Rooij in de vorm van een lied. Wat zou zij voor hem willen zingen? Daarnaast nog veel meer spontane anekdotes en alles wat nog de avond nog brengt.
 • 23.10 uur: Pauw (VARA) - Koningsdag-special waarin Ad Visser, Roos Schlikker, Pieter Derks, Maarten van der Weijden, Anousha Nzume, Tahmina Akefi, Jack Poels en Marco Roelofs komen praten over hun Nederland. Elke gast heeft het eerste couplet van het Wilhelmus herschreven, compleet naar eigen inzicht en beleving.
Programmering NPO 2:
 • 20.25 uur: Koningsdagconcert (NTR) - 's Avonds vindt het Koningsdagconcert plaats in theater De Spiegel in Zwolle in het bijzijn van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix. Naast zang, dans en strijkkwartet krijgt de gitaar op deze avond een prominente rol. Zeven gitaristen uit binnen- en buitenland spelen van klassiek tot rock en zetten op deze manier verschillende stijlen en periodes naast elkaar.
Programmering radio:
 • NPO Radio 1 (9.30 uur) - Live uitzending vanuit Zwolle (NOS) met elk uur gasten in de studio en live-schakelingen naar verslaggevers. Na de voorbeschouwing wordt de route van het koningspaar live gevolgd. Aan het einde van de middag wordt teruggeblikt op de festiviteiten.
 • NPO Radio 2 (12.00 uur) - Gijs Staverman staat in Gijs 2.0 (KRO-NCRV) met een virtueel kleedje op de vrijmarkt. Luisteraars kunnen bieden in een online veiling met verschillende bijzondere artikelen.
 • NPO Radio 5 (12.00 uur) - De TinekeShow (MAX) met radiokoningin Tineke de Nooij die haar 75e verjaardag viert op Paleis Soestdijk.

Koningsdag, woensdag 27 april, 9.30 uur, NOS, NPO Radio 1
Koningsdag, woensdag 27 april, 10.45 uur, NOS, NPO 1
Gijs 2.0, woensdag 27 april, 12.00 uur, KRO-NCRV, NPO Radio 2
De TinekeShow, woensdag 27 april, 12.00 uur, MAX, NPO Radio 5
MAX Koningsdag, woensdag 27 april, 15.00 uur, MAX, NPO 1
Hallo Nederland, woensdag 27 april, 17.10 uur, MAX, NPO 1
Samenvatting Koningsdag, woensdag 27 april, 19.00 uur, NOS, NPO 1
Koningsdagconcert, woensdag 27 april, 20.25 uur, NTR, NPO 2
Koningsdag & De Leeuw, woensdag 27 april, 21.30 uur, VARA, NPO 1
Pauw Koningsdag-special, woensdag 27 april, 23.10 uur, VARA, NPO 1


Kijk live naar NPO 1
Luister live naar NPO Radio 1
Luister live naar NPO Radio 2
Kijk de afleveringen van Blauw bloed terug
Bekijk hier meer programma's over het koningshuis