Koning willem alexander koningin maxima canada carousel missed 1442945182

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima verblijven op dit moment in Canada, het land waarmee de koninklijke familie een bijzondere band heeft. De NOS doet vrijdag op NPO 2 verslag van het staatsbezoek. Een dag later brengt ook het EO-programma Blauw Bloed verslag uit.

'Meer dan een miljoen Canadezen hebben Nederlandse wortels', zei koning Willem-Alexander woensdag in de Canadese hoofdstad Ottawa. De koning vertelde ook uitgebreid over koningin Juliana en haar dochters Beatrix, Irene en Magriet, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Ottawa woonden. Prinses Magriet werd er zelfs geboren.

'Warme herinnering'
Het laatste staatsbezoek aan Canada dateert alweer van 1988. Toen verbleven koningin Beatrix en prins Claus negen dagen in het land. Het huidige staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima staat grotendeels in het teken van zeventig jaar bevrijding. 'Zolang er een Koninkrijk der Nederlanden is, zal de warme herinnering leven aan die Canadese mannen - jongens nog - die zeventig jaar geleden mogelijk maakten dat ons land kon herrijzen', aldus koning Willem-Alexander.

Terugblik in Blauw Bloed
Naast de NOS is ook het programma Blauw Bloed, elke zaterdag te zien op NPO 2, in Canada. Presentator Jeroen Snel blikt terug op het driedaagse bezoek van het koningspaar aan Canada. Graag nog meer zien van het koningspaar? Zondagavond zendt de KRO-NCRV in Brandpunt Profiel op NPO 2 een portret uit van het koningspaar, gepresenteerd door Liesbeth Staats.

Koningspaar in Canada, vrijdag 29 mei, 19.40 uur, NOS, NPO 2
Blauw Bloed, zaterdag 30 mei, 19.35 uur, EO, NPO 2
Brandpunt Profiel, zondag 31 mei, 22.35 uur, KRO-NCRV, NPO 2


Het laatste nieuws op NOS.nl
Ga naar de website van Blauw Bloed
Alles van Blauw Bloed op npo.nl