De directie van de kernreactor in Petten heeft in november vorig jaar alle nucleaire installaties plat gelegd. De reden: het bewustzijn over veiligheid onder het personeel was beneden de maat. De directie besluit ook werknemers te ontslaan.

Er zijn werknemers ontslagen omdat zij belangrijke veiligheidsmaatregelen niet uitvoerden. Dit melden Brandpunt Reporter (KRO) en de Volkskrant op grond van onderzoek naar de veiligheid bij de kernreactor in Petten die exclusief online is gepubliceerd.

Kernreactor Petten schemering

De  directie van de Nuclear research en consultancy Group (NRG), de exploitant van de reactor die medische isotopen maakt voor kankeronderzoek, kreeg veel ‘zachte signalen’ binnen. Daaruit bleek dat het personeel niet ingreep toen er een incident was met een defecte gasmonitor.

Radioactief gas

De gasmonitor is onderdeel van een essentieel systeem dat voorkomt dat er bij een mogelijke lek radioactief gas naar buiten ontsnapt. Maar toen de monitor kapot ging, draaide de reactor gewoon door. 'Terugkijkend was het beter geweest de reactor acuut stil te leggen', zegt Harrie Buurlage, operationeel directeur van de NRG.

Uit het journalistiek onderzoek blijkt ook dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu een bestuurlijke boete heeft opgelegd aan de NRG wegens het te laat melden van verschillende veiligheidsincidenten.


Exclusief online dossier kernreactor Petten van Brandpunt Reporter