Katja bodyscan carousel missed 1469101070

Wat gebeurt er met je lichaam en je geheugen als je vijftig uur niet slaapt? Het is een van de experimenten die Katja Schuurman ondergaat in haar nieuwe wetenschappelijke programma Katja's Bodyscan. Daarbij neemt ze het motto 'Alles voor de wetenschap' wel erg letterlijk.

In Katja's Bodyscan, vanaf donderdag 26 februari te zien bij de NCRV op NPO 1, stelt Katja haar lichaam ter beschikking aan de wetenschap. In acht afleveringen staat steeds een onderwerp centraal, zoals slaap, stress, pijn, geheugen en angst.

Eerste aflevering Katja's Bodyscan over stress
Wat kun je doen om goed met stress om te gaan? En is stress altijd negatief? Voor een nulmeting brengt Katja een bezoek aan het Donders Instituut in Nijmegen en het Erasmus MC in Rotterdam. De tests wijzen uit hoe ze op acute stress reageert. Daarna ontmoet de NCRV-presentatrice Arko van Brakel, die na een burn-out zijn leven drastisch veranderde. De eerste aflevering eindigt voor Katja met een angstaanjagend militair psychologisch experiment in een doolhof.

Vijftig uur niet slapen
'Er zijn zoveel meningen en adviezen als het gaat om gezondheid. Maar wat is nu eigenlijk voor mij?' is de vraag die Katja zichzelf stelt. In de volgende afleveringen van Katja's Bodyscan staan nieuwe experimenten voor de deur. Zo probeert Katja de pijngrens te verleggen en gaat ze vier dagen niet eten. Ook zal ze het vijftig uur zonder slaap doen.

Katja's Bodyscan, vanaf donderdag 26 februari, 21.30 uur, NCRV, NPO 1


Ga naar de website van Katja's Bodyscan