Deze maand is het tien jaar geleden dat koningin Juliana overleed. NOS heeft een portret gemaakt, waarin uitgebreid wordt stilgestaan bij de oorlogsjaren van Juliana.

Juliana wordt vaak geportretteerd als een huismus die een zorgeloos leven leidde en die tijdens de oorlogsjaren in Canada alleen bezig was met haar kinderen. Maar niks is minder waar. De oorlogsjaren beleefde de prinses heel anders dan vaak wordt gedacht. 


Canada
De prinses zocht met haar jonge dochters Beatrix en Irene een veilig onderkomen in Canada toen in Nederland de oorlog uitbrak. Het gezin werd in 1943 uitgebreid met dochter Margriet. Koningin Juliana wordt gezien als de zorgzame moeder die zich weinig bemoeide met de ellende in Nederland. Maar uit onderzoek van NIOD-historicus Jolande Withuis, haar biografe, en uit nationale en internationale beeldarchieven blijkt dat dit beeld niet klopt. 

De prinses reisde veel, hield vaak toespraken over de oorlog om zo steun te zoeken voor Nederland en raakte bevriend met de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt en zijn vrouw Eleanor. Juliana bezocht tussen 1940-1945 vanuit Canada de Verenigde  Staten, de Antillen, Suriname, Venezuela en de Dominicaanse Republiek. Ze inspecteerde troepen en koopvaardijschepen en hielp het Rode Kruis. 

Verkeerd beeld
Het verkeerde beeld van de prinses komt volgens Withuis doordat oorlogshistoricus Loe de Jong als medewerker van Radio Oranje in Londen vrijwel geen aandacht had voor haar vele politieke activiteiten. En ook prins Bernhard liet alleen maar zorgeloze beelden van Juliana met haar jonge kinderen zien. 

In dit NOS-portret komt Withuis aan het woord en ook Cees Fasseur, auteur van de biografie 'Juliana & Bernhard'. 

Juliana in de oorlog, woensdag 5 maart, 21.25 uur, NOS, Nederland 2