Beeld van bodhisattva avaloketesvara  de bodhisattva van het mededogen carousel missed 1444134119

In het Museum Gouda ontdekt Jaap Polak een Chinese bodhisattva, afkomstig uit de zestiende eeuw. Wat is het waard? Je ziet het woensdag in het AVROTROS-programma Tussen Kunst en Kitsch op NPO 1.

Presentator Frits Sissing ontvangt wekelijks gasten die graag objecten laten taxeren door experts. Hebben ze kunst meegenomen of toch kitsch?

Veel belangstelling voor de Ming-periode
Chinese kunst staat tegenwoordig zeer in de belangstelling en zeker beelden die vervaardigd zijn in de Ming-periode, 1368-1644. Deze figuur is koud verguld. Dat wil zeggen dat het met bladgoud is bedekt of met goudverf beschilderd en minder kostbaar dan een beeld met vuurvergulding. De eigenaar heeft het in de jaren vijftig bij een Eindhovense antiquair gekocht en is er zeer aan gehecht. Hij betaalde er toen slechts honderd gulden voor, maar wat is het nu waard?

Pâte de verre 
Frans Leidelmeijer taxeert een glazen art deco vaas, waarop Griekse figuren van dansers en krijgers staan. De vaas is in 1923 in Parijs gemaakt door Gabriel Argy-Rousseau. De vaas was ooit van de grootmoeder van de huidige eigenaar en is gemaakt van ‘pâte de verre’, een glaspasta. Glas werd vermalen, vervolgens werden metaaloxides en bindmiddel aan toegevoegd en ten slotte werd het geheel in een mal gebakken. Met deze oude techniek ging men aan het einde van de negentiende eeuw weer experimenteren, op zoek naar een nieuwe stijl, die resulteerde in de Art Nouveau. 

Tussen Kunst en Kitsch, woensdag 7 oktober, 20.30 uur, AVROTROS, NPO 1


Bekijk Tussen Kunst en Kitsch op npo.nl
Ga naar de website van Tussen Kunst en Kitsch