Zon, regen, storm of ijzige kou. Het maakt niet uit, altijd staat er een rij voor het Anne Frank Huis. Vier seizoenen lang heeft de NOS de 'eeuwige' rij gevolgd.

Via persoonlijke verhalen van negen mensen uit de hele wereld en aan de hand van tweeëntwintig meisjes die in hun eigen taal indringende passages voorlezen uit Annes dagboek, wordt het verhaal van Anne Frank opnieuw verteld en in beeld gebracht.

Bergen Belsen
Roos, een Nederlandse vrouw van in de negentig, vertelt een indringend verhaal over haar tijd in het concentratiekamp Bergen Belsen, waar Anne Frank op dat moment ook was. "Op een nacht werden we wakker gemaakt om te douchen. We werden in een betonnenhok gestopt en dachten allemaal dit is het einde, we worden vergast. Die angst is onbeschrijfelijk", aldus Roos. 

Symbool
Anne Frank is voor vele mensen het symbool van hoop. Onder meer van twee Tibetaanse monniken. Zij moesten als kind uit Tibet vluchten, toen het land werd bezet door China. En een Chinese vrouw moest ten tijden van de oorlog bedelen, werd verkracht en heeft haar vader onthoofd zien worden. Alle hoofdpersonen zijn zowel voor als na hun bezoek aan het Achterhuis te zien. Als ze het huis uitkomen, koppelen ze, hun eigen verhaal aan dat van Anne Frank. 

De rij 
De rij is in verschillende facetten te zien. Mensen die gespannen wachten tot ze naar binnen mogen, in gesprek of juist diep in gedachten. Soms rillend van de kou, soms zwetend van de hitte. Voor iedereen heeft het Anne Frank een eigen betekenis. 

In de Rij voor Anne Frank, zondag 4 mei. om 21.00 uur, NOS, Nederland 2.