Le havre carousel missed 1421756511

In de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 januari zendt de VPRO op NPO 2 de IFFR Filmnacht uit, met drie topfilms die ooit furore maakten in Rotterdam. De filmnacht begint om 23.20 uur met de film No, een politiek drama over een Chileens referendum. Daarna worden Le Havre en Apan uitgezonden.

No (23.17 uur)
In 1988 wordt de Chileense dictator Pinochet door de Verenigde Naties verplicht tot het houden van een landelijk referendum. Met een simpele 'SI' of 'NO' zal de bevolking beslissen over het voortbestaan van het regime. De oppositie krijgt van de militaire junta dagelijks 15 minuten zendtijd op de nationale televisie om hun boodschap over te brengen. De vastberaden Saavedra weet met zijn positieve en kleurrijke campagne de murw geslagen bevolking te mobiliseren in de strijd om de toekomst van hun land.

Le Havre (01.11 uur)
Marcel Marx heeft zijn oude zwerversleven vaarwel gezegd en probeert een huiselijk bestaan op te bouwen in Le Havre. Als schoenpoetser is het leven geen vetpot, maar zijn vrouw Arletty zorgt goed voor hem. Marcel is tevreden met het leven tot het lot hem in contact brengt met een minderjarige Afrikaanse vluchteling. Marcel ontfermt zich over de jongen. Hij moet zijn optimistische levensvisie inzetten om de muur van menselijke onverschilligheid omver te werpen.

Apan (02.43 uur)
Krister is getrouwd en vader van een jonge zoon. Het gezin woont in een mooi huis en Krister verdient zijn brood als rij-intructeur. Maar op een dag schrikt Krister wakker, besmeurd met bloed in zijn eigen huis. Vanaf dat moment verliest hij in hoog tempo grip op de situatie en probeert hij krampachtig te voorkomen dat angst en paniek de bovenhand krijgen. In de chaos dringt langzaam een onvoorstelbare realiteit tot hem door. En de vraag rijst: Wat moet je met jezelf als het leven dat je leidde volledig verdwenen is?

VPRO Filmnacht, vrijdag 23 januari 2015, vanaf 23.17 uur, NPO 2


Meer over IFFR 2015

Meer over No
Meer over Le Havre
Meer over Apan