De journalistiek heeft het lastig, lezers lopen weg en internet neemt het stokje over. Wat is de huidige stand van zaken en wie zijn de nieuwe journalisten?


Oud-hoofdredacteur van HP/De Tijd Henk Steenhuis praat met oude en nieuwe journalisten en instituties over de huidige staat van journalistiek. Lange tijd haalden de media hun schouders op voor de vernieuwingen maar daar komt verandering in.Journalisten beseffen steeds meer dat de lezer ook zijn zegje wil doen. Verder dringt het besef door dat nieuwe technieken ervoor zorgen dat de webjournalistiek een visuele, grafische en ook inhoudelijke dimensie kent, die de oude papieren journalistiek in enkele jaren zal overschaduwen en teniet zal doen.

Crisis
In de eerste aflevering werpt Steenhuis een blik op de gevolgen van de economische crisis. Hij praat met Peter ter Horst die als jonge jongen bij de Haagsche Courant kwam en jaren later als eindredacteur de teloorgang meemaakte. Redacties nemen steeds verder af in grootte, en soms verdwijnen zij zelfs. Ad Scheepbouwer, die bij Wehkamp de papieren gids afschafte, heeft daar een duidelijke mening over.

Iedereen journalist, 15 juli om 22.45 uur bij de NTR op Nederland 2.