Still 03 carousel missed 1433921204

Hormoonverstorende stoffen kunnen volgens wetenschappers schade berokkenen aan ongeboren kinderen. Toch onderneemt de overheid nauwelijks actie. Zembla doet onderzoek, vanavond om 20.25 uur bij de VARA op NPO 2.

De chemische stoffen in conservenblikken, op bespoten groente en fruit, in cosmetica en in plastic speelgoed, kunnen hormoonverstorend werken. De stoffen zijn risicovol voor ongeboren baby's en jonge kinderen, omdat ze permanente schade kunnen veroorzaken. Op latere leeftijd kan dit vruchtbaarheidsproblemen, zaadbalkanker, borstkanker en obesitas veroorzaken.

5,8 miljard euro
Volgens wetenschappers worden de hormoonverstoorders niet uit producten gehaald omdat dat te duur is. Doktoren hebben daarom nu uitgerekend hoeveel het kost om ziektes te behandelen waar aanwijzingen van zijn dat ze worden veroorzaakt door hormoonverstoorders. De behandeling van de aandoeningen en de inkomstenderving in de samenleving kosten in Nederland jaarlijks 5,8 miljard euro.

Voorlichting
In Denemarken wordt over deze gevaren al voorlichting gegeven. In 2013 toonde Zembla al aan dat dit in Nederland ook nodig is, maar de informatie is nog niet in de folders opgenomen. De Europese Commissie is al tijden bezig criteria op te stellen en om het gebruik van de schadelijke stoffen te reguleren. Zembla stelt dat de lobby dit proces tegenwerkt en vertraagt.

Zembla, woensdag 10 juni, 20.30 uur, VARA, NPO 2


Alles van Zembla op npo.nl

Lees meer over dit onderwerp op de site van Zembla