Hongerwinter anp carousel missed 1422457881

Zeventig jaar geleden kwam de Tweede Wereldoorlog ten einde. De NOS staat vrijdag op NPO 2 uitgebreid stil bij de Hongerwinter.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog kwamen naar schatting zo'n 20.000 Nederlanders om door de honger en de kou. Naar aanleiding van de spoorwegstaking blokkeerde de Duitse bezettingsmacht de voedseltransporten naar het westen van Nederland. Transport over het water was ook niet meer mogelijk, want de rivieren en het IJsselmeer waren dichtgevroren. Mensen gingen naar centrale gaarkeukens en aten noodgedwongen bloembollen en suikerbieten. 

70 jaar bevrijding: Hongerwinter op NPO 2
Herman van der Zandt onvangt verschillende gasten in de Amsterdamse Zuiderkerk. In de Zuiderkerk werden lijken van slachtoffers van de Hongerwinter opgeslagen, omdat er in de bevroren grond niet gegraven kon worden. Van der Zandt spreekt onder andere met cabaretier Paul van Vliet, die samen met vele andere kinderen naar Friesland werd gestuurd waar nog eten was. Ook schrijver en politicus Jan Terlouw is te gast. In zijn boek Oorlogswinter deelt hij zijn ervaringen uit het laatste bezettingsjaar.

70 jaar na bevrijding: Hongerwinter, vrijdag 30 januari, 20.25 uur, NOS, NPO 2