Anp 35033040 carousel missed 1496133137

Terroristen zitten tegenwoordig overal en ze kunnen elk moment toeslaan. Passen we ons leven aan of gaan we gewoon door zoals we gewend zijn? Dat is de centrale vraag in Hollandse Zaken op NPO 2.

De grote terreuraanslagen in Brussel en Parijs brachten het gevaar dichter bij huis. Deze maand waren er eenmansacties tegen homo’s in het Amerikaanse Orlando, een parlementslid bij het Britse Leeds, een Frans politie-echtpaar en een transgender in Brussel. Afgelopen weekend werden de Amsterdamse gayscene bedreigd en een aanslag in Brussel verijdeld.

Terreurdreiging
Aanslagen worden vaker gepleegd en de vorm is divers. Ook in Nederland blijft de terreurdreiging ‘substantieel’. Hoe gaan we om met deze angst voor terreur? Accepteren we het als een reëel risico en mijden we plekken waar veel mensen samen komen?

Doorgedraaide eenlingen
Of weigeren we bang te zijn en passen we ons leven niet aan? Want als je angstig wordt, krijgen terroristen hun zin. Dus: keep calm and carry on. Ook is het mogelijk dat we de angst overdrijven. De meeste terreurdaden worden immers veroorzaakt door een handjevol doorgedraaide eenlingen die veel aandacht krijgen van de media. De kans op overlijden in het verkeer is nog altijd vele malen groter.

Hollandse Zaken: terreur trotseren of capituleren?, woensdag 22 juni, 20.25 uur, MAX, NPO 2


Bekijk meer programma's over terrorisme in onze special