De film Zwart IJs van regisseur Geertjan Lassche gaat over de wonderlijke en unieke lotsverbondenheid tussen schaatsen op natuurijs, het platteland, geloof, traditie en de Elfstedentocht.Schaatsen op natuurijs is een oersport in Nederland. Veel topschaatsers komen van het christelijke platteland. Maar is topsport wel te verenigen met het geloof? Hoewel de Biblebelt (orthodox christelijk Nederland) tegen topsport is, wordt voor schaatsen een uitzondering gemaakt zolang er maar niet op zondag, de dag des Heeren, wordt geschaatst.

Dilemma's
Tegenwoordig wordt de traditionele schaatscultuur bedreigd door commercie en professionalisering. Ook het heilige huisje van de zondagsrust wordt niet langer eerbiedigd. Dit plaatst de hoofdpersonen Geert-Jan van der Wal uit Urk, de favoriet voor de eerstkomende Elfstedentocht, René Ruitenberg, meervoudig Nederlands kampioen en de schaatsfamilie Klompmaker voor dilemma's.

Elfstedentocht
Als in februari 2012 de felbegeerde Elfstedentocht wel heel dichtbij komt en zondag de enige optie lijkt, staan de hoofdrolspelers voor een belangrijke keus.

Bekroonde docu's
Zwart IJs-regisseur Geertjan Lassche heeft met zijn documentaires al diverse prijzen in de wacht gesleept. Zijn laatste docu 'De Uitverkorenen' over het Korps Mariniers was afgelopen voorjaar te zien op Nederland 3. In december was de filmmaker te gast in het VPRO-programma 'De Avonden' en VARA's 'De kunst van het maken'.

Holland Doc: Zwart IJs, 1 januari om 22.40 uur bij de EO op Nederland 2.