In 2012 ontdekte Zembla dat medische gegevens van werknemers op straat liggen. Hoe zit het nu?Zieke werknemers. Ze kosten een hoop geld, terwijl het werk blijft liggen. Veel bedrijven huren daarom commerciële verzuimbureaus in. Zij beloven dat ze het ziekteverzuim flink terugdringen.

Onveilig
In Zembla zag je al eerder dat veel bedrijven de ziekmeldingen uitbesteden aan externe bedrijven. De medewerkers van deze bedrijven bepalen vervolgens of medewerkers ziek genoeg zijn om thuis te mogen blijven. Maar deze mensen hebben vaak helemaal geen medische achtergrond. Ook werden de gegevens ingevoerd in onveilige systemen.

Opgelost?
De programmamakers ontdekten dat medische en persoonlijke gegevens van honderdduizenden werknemers op straat liggen; het gevolg van een amateuristisch lek in de software van een computerprogramma. De uitzendingen maakten veel los in de Arbowereld, bij werkgevers en in politiek Den Haag. Iedereen beloofde beterschap. Zembla onderzoekt of de beloofde betere tijden zijn aangebroken. En wat is daarbij de rol van de verzuimverzekeraars?

Zembla, donderdag 19 september om 21.10 uur op Nederland 2

Bekijk aflevering 1