Tour de france 1954 carousel missed 1435218774

Op zaterdag 4 juli aanstaande gaat in Utrecht de 102de editie van de Tour de France van start. Maar voordat het zover is, blikt Andere Tijden Sport zondagavond op NPO 1 terug op de Tour van 1954, die in Amsterdam begon. Hoe kwam de Tour van '54 naar Nederland?

Andere Tijden Sport (NOS en VPRO) is er elke zondag met een special over sportprestaties uit het verleden. Deze zondag word je meegenomen naar zondag 28 juni 1954, toen de Ronde van Frankrijk voor het eerst buiten Frankrijk startte.

Met de camera naar Frankrijk
In de Tour de France van 1953 won het Nederlandse landenteam het ploegenklassement. Als 'beloning' begon de Tour een jaar later in Nederland. Hoewel Rotterdam de eerste keus was, kreeg Amsterdam de primeur. Een wielergekke familie die het peloton met camera's volgde tot ver in Frankrijk was erbij; hun beelden worden nu vertoond. Ook de verhalen van de Nederlandse wielerpioniers uit de jaren vijftig Jan Nolten, Gerrit Voorting en Henk Faanhof, waarmee Andere Tijden Sport kort voor hun sprak, komen aan bod.

Aanstaande donderdag twee wielerdocu's
De NOS doet vanaf zaterdag 4 juli van elke etappe live verslag op NPO 1 en NPO Radio 1. Aanstaande donderdag al start het praatprogramma Studio Tour. Diezelfde avond worden twee documentaires uitgezonden: Hoe de Tour naar Utrecht kwam (NOS) en Andere Tijden Sport Extra (VPRO) over de Tour van '53.

Andere Tijden Sport, zondag 28 juni, 22.10 uur, NOS en VPRO, NPO 1
Studio Tour, vanaf donderdag 2 juli, 19.00 uur, NOS, NPO 1
Hoe de Tour naar Utrecht kwam, donderdag 2 juli, 20.25 uur, NOS, NPO 2
Andere Tijden Sport Extra, donderdag 2 juli, 23.00 uur, VPRO, NPO 2
Live verslag Tour de France, vanaf zaterdag 4 juli, NOS, NPO 1 en NPO Radio 1


Alles over de Tour op npo.nl/tour
Alles van Andere Tijden Sport