Ieder jaar overlijden er in Nederland ongeveer 400 kinderen aan de gevolgen van een ongeval. Hoe gaan ouders om met dit verdriet?Vreselijk ongeluk

Begin januari 2012 wordt Nederland opgeschrikt door een vreselijk ongeluk waarbij twee meisjes in Huizen aan de gevolgen van een koolmonoxidevergiftiging om het leven komen. Wat een gezellig logeerpartijtje had moeten worden van drie vriendinnen eindigt in een nachtmerrie. De meisjes zijn samen aan het tutten in de badkamer. Het stormt buiten en door de harde wind worden giftige gassen naar binnen geblazen. Als de koolmonoxidemelder afgaat is het al te laat. Met spoed worden de meisjes overgebracht naar het ziekenhuis. Daar aangekomen overleven twee van de drie vriendinnen het drama niet.

Steun bij verlies
Ieder jaar overlijden er in Nederland ongeveer 400 kinderen aan de gevolgen van een ongeval. "Het verliezen van een kind is het allerergste wat je als ouder kan overkomen. Je sleept je door de dagen en hoopt dat de volgende dag iets beters brengt dan vandaag.” Anuschka Spelbos is de moeder van Danique, één van de slachtoffers van het koolmonoxidedrama. In de eerste maanden na het verlies van haar dochter krijgt Anuschka veel steun van haar vriendin Saskia Rings. Ze besluiten samen de stichting ‘Lost a Child’ op te richten. Vooral omdat ze andere ouders die door een noodlottig ongeval een kind verliezen bij willen staan. “Met deze stichting willen we een platform bieden waarop ouders ervaringen kunnen delen. En we hopen dat er in de toekomst professionele hulpverleners komen die ouders kunnen in de eerste dagen na het verlies kunnen helpen.” Want, zo zegt Anuschka heel treffend: “Als je een kind krijgt dan is er kraamhulp maar als je een kind verliest aan een ongeluk is er niks.”

Concert in Paradiso
Met Saskia kan Anuschka haar verdriet delen en alles bespreken. Ook de beladen datum die steeds dichterbij komt. Want wat doe je op de sterfdag van je eigen kind? Samen bedachten ze een manier om Danique en haar vriendinnetje te herdenken. Met een groot benefietconcert in Paradiso. En met muziek waar ook andere ouders die hun kind zo plotseling verliezen kracht uit kunnen halen. “Met het concert op de sterfdag van Danique willen we het leven vieren van deze kinderen die er niet meer zijn.”

RKK Kruispunt TV: Een kind verliezen, zondag 26 januari om 23.20 uur bij het RKK op Nederland 2.