21mei foto het nieuwe rijksmuseum 2013   copyright wijnanda de roo jpg carousel missed 1432044928

De fietsonderdoorgang, bureaucratie, persoonlijke conflicten: het leverde een uniek stuk vaderlandse geschiedenis op. Donderdag om 19.55 uur zendt de NTR Het Uur van de Wolf uit met de documentaire over de ellenlange verbouwing: Het Rijksmuseum - de Film.

Oeke Hoogendijk volgde alles rondom de verbouwing van het museum tien jaar lang op de voet, en maakte er een documentaireserie over. Die serie krijgt donderdag zijn finale, in een film die toch ook nog over het belangrijkste van het museum gaat: de kunst. Al in 2008 hadden ze op hun plek in Amsterdam moeten hangen, maar tot die tijd verbleven de meesters in onafzienbare depots in de polder. 

De mensen achter de kunst
In Het nieuwe Rijksmuseum: De Film zien we niet alleen de verbouwing, maar ook de mensen achter de kunst. Hoogendijk volgt de conservatoren, die alle zalen opnieuw moeten vullen, de huismeester, die zijn gebouw bewaakt en natuurlijk de directeur Ronald de Leeuw en zijn opvolger Wim Peijbes. Bovenal komt de liefde voor de collectie en de ambitie in de kunstwereld naar voren in het epische verhaal. 

Het nieuwe Rijksmuseum: De Serie
De serie kwam in delen uit en is bekroond met de Zilveren Nipkowschijf en een Gouden Kalf. De film ging in première op het IDFA-festival, waar het ook in de prijzen viel. 

Lees meer over Het Nieuwe Rijksmuseum: De Film op NPO Doc

Het Uur van de Wolf: Het nieuwe Rijksmuseum - de Film, donderdag 21 mei om 19.55 uur, NTR, NPO 2