Anp 34568841 carousel missed 1474977166

Vlucht MH17 is boven Oost-Oekraïne met een Buk-raket uit de lucht geschoten. Dat staat in het eindrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Dinsdagavond zie je bij KRO-NCRV op NPO 2 een programma over het onderzoek.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft het afgelopen jaar onderzocht wat de oorzaak van het neerstorten van vliegtuig MH17 was. Waarom vloog het vliegtuig over oorlogsgebied? Waarom duurde het twee dagen voor de passagierslijst bekend was? En de pijnlijke vraag: hebben de 298 inzittenden geleden? Bekijk de presentatie:

Exclusief interview over het onderzoek
Tjibbe Joustra, de leider van het onderzoek, is dinsdagavond om 20.25 uur te gast bij de KRO-NCRV op NPO 2. Hij geeft een exclusief interview over de resultaten. Hij vertelt over het verloop van het onderzoek, over hoe lastig de Russen waren en hoe onafhankelijk zijn onderzoek is. Bekijk hier de uitzending.

Geen stafrechtelijk onderzoek
Uit het onderzoek blijkt definitief dat de MH17 met een Buk-raket uit de lucht is geschoten. Die is afgeschoten ten zuidoosten van Grabovo, Joustra meldt dat dit gebied in handen was van Russische separatisten. De Oekraïnse autoriteiten hadden voldoende aanleiding om het luchtruim te sluiten, maar hebben daartoe niet besloten. Op de vraag wie de schuldige is, kan deze onderzoeksraad geen antwoord geven. Het strafrechtelijk onderzoek is in handen van het internationale Joint investigation Team, dat waarschijnlijk volgend jaar zijn conclusies trekt.

MH17, het onderzoek, dinsdag 13 oktober, 20.25 uur, KRO-NCRV, NPO 2


Bekijk MH17, het onderzoek
Bekijk de documentaire MH17: Het verdriet van Nederland
Bekijk Brandpunt Reporter: MH17, Vliegen boven oorlogsgebied
Bekijk Brandpunt Reporter: MH17, reconstructie van een ramp
Kijk live naar NPO 1
Luister live naar NPO Radio 1
Ga naar het liveblog op NOS.nl