De 19-jarige Carine raakt na een auto-ongeluk in een coma. Artsen geven haar op en bereiden een orgaandonatie voor. Maar kort na staking van de behandeling, ontwaakt het meisje plotseling uit haar diepe coma.

In deze tweeluik van De Vijfde Dag het aangrijpende en schokkende verhaal over 'Het meisje dat niet wilde sterven'. De documentaire leidde in Denemarken tot grote ophef en de opzegging van honderden orgaandonoren.
 
Hersenletsel
Op 16 oktober 2011 belandt Carina na een ernstig ongeluk in het ziekenhuis in het Deense Aarhus. De artsen constateren ernstig hersenletsel en achten het intreden van de hersendood onvermijdelijk. Carina's ouders stemmen in met de donatie en transplantatie van de organen van hun dochter.

Orgaandonatie
De ouders van Carina krijgen van artsen te horen krijgen dat er absoluut geen hoop meer is voor hun dochter. En mocht ze tegen alle verwachtingen in toch nog uit haar coma ontwaken, ze zeer zwaar gehandicapt zal zijn en geen menswaardig bestaan zal kunnen leiden. Mede op grond van deze diagnose stemmen de ouders van Carina in met de orgaandonatie.
 


Inschattingsfout
Maar kort daarop gebeurt er een wonder: Carina ontwaakt uit haar diepe coma en herstelt zich wonderbaarlijksnel. Ze leert opnieuw praten, eten en lopen. Enkele maanden later rijdt Carina weer op haar paard. Waarom maakten zij zo'n grote inschattingsfout over de kansen van Carina? Waren zij erop uit om de organen van Carina zo snel mogelijk te verkrijgen voor transplantatie? En is er sprake van een medisch wonder of toch vooral van medisch falen?
 
Verhit debat
Carina's ouders hebben inmiddels een klacht ingediend tegen de artsen in het ziekenhuis. Daarnaast hebben zo'n 500 Deense orgaandonoren zich direct na uitzending van de documentaire teruggetrokken. En is er in Denemarken een verhit debat ontstaan over de wijze waarop ziekenhuizen omgaan met hersendood en orgaandonatie.

De Vijfde Dag: Het meisje dat niet wilde sterven, woensdag 7 en 14 augustus om 21.10 uur op Nederland 2.