Nederland is al 200 jaar een monarchie. Daarom komt de NOS op Nederland 2 met een serie waarin kleine verhalen uit onze grote geschiedenis worden verteld.

Aan de hand van de vertellers Waldemar Torenstra, zelf een nazaat van Willem van Oranje, en oud-Amerikacorrespondent Eelco Bosch van Rosenthal wordt een beeld geschetst van de geschiedenis van Koninkrijk der Nederlanden. Het duo duikt op serieuze én ludieke wijze in het bijzondere levensverhaal van de koningen Willem I, Willem II en Willem III en van koningin Wilhelmina.

Willem I
In aflevering twee staat Willem I centraal. Willem I heeft de absolute macht. Hoe gebruikt hij die macht? Eelco Bosch van Rosenthal reist door Nederland voor de antwoorden, terwijl Waldemar Torenstra zich afvraagt wat voor man Willem I eigenlijk was. En hoe belangrijk was de Slag bij Waterloo in de geschiedenis van ons koninkrijk?

Terugkeer van een koning
In de eerste aflevering een portret van de erfprins van Oranje: Willem Frederik. Na een ballingschap van achttien jaar keert deze Oranje op 30 november 1813 terug in Nederland. Maar waarom moest hij eigenlijk vluchten? Wat gebeurde er in die tussenliggende achttien jaar in Nederland? En waarom werden we ineens een koninkrijk? Waldemar volgt het spoor van de Oranjes terug in de tijd, terwijl Eelco vertelt hoe het de tegenstanders van Oranje verging.

Het Koninkrijk, vrijdag 4 april, 21.05 uur, NOS, Nederland 2