Bas carousel missed 1434447322

Bepaalt de wetenschap de mens, of andersom? Filosofie en discussie in de slotaflevering van De Volmaakte Mens woensdag bij de VPRO op NPO 2.

Moet de biotechnologie de volmaakte mens creëren? Wat zijn de maatschappelijke gevolgen als perfectie de norm wordt en imperfectie een keuze? Filosoof Michael Sandel daagde in een openbaar college de aanwezigen uit hun waarden en waarheden te toetsen aan de dilemma's die voorbij kwamen in de serie.

Dilemma's
In de serie onderzoekt Bas Heijne de verschillende dilemma's die technologische vooruitgang met zich meebrengen. In de slotaflevering komen alle dilemma's samen in de grote vraag: wat is de mens?

Pleidooi tegen volmaaktheid
Sandel schreef een boek over het ongemak dat mensen voelen bij het perfectioneren van de mens. In een zeer beknopte samenvatting: hij stelt dat hoe meer we de mens verbeteren, hoe minder we onze eigen natuur accepteren. Elke ziekte of fout of afwijking had voorkomen kunnen worden - waarom zou iemand dan nog een pechvogel steunen of helpen? Eigen schuld toch? De mensverbetering gaat dan ten koste aan menselijkheid. 

De Volmaakte Mens, woensdag 17 juni, 23.00 uur, VPRO en HUMAN, NPO 2


Alles van De Volmaakte Mens op npo.nl
Naar de site van De Volmaakte Mens