Vals plat carousel missed 1439463096

Programmamakers speurden stad en land af op zoek naar Nederlanders van diverse komaf die hun levensverhaal wilden delen.

Het NTR-programma Vals Plat bestaat tien jaar. Daarom passeren in zeven afleveringen op NPO 2 de meest opmerkelijke portretten van het afgelopen decennium de revue.


Tragische verhalen

De verhalen van ‘lonesome cowboy’ en karaokeartiest Son Slot uit 2009, wiens vrouw door de buurvrouw in elkaar werd geslagen en een dag later aan een hersenbloeding overleed; of het portret van bodybuildster Gűzel Vroom-Akgűl uit 2011, die op haar veertiende door haar moeder naar Turkije werd ontvoerd en uitgehuwelijkt.

aflevering 1 Ahmed Dogan ©NTR

Leukste en ontroerendste 

Tien jaar lang presenteerde acteur Hakim Traidia onvermoeid Vals Plat en sprak hij op eigenzinnige wijze mensen op straat aan over allerlei levenskwesties die in de portretten ter sprake komen.

Eerste aflevering 
Sigarenboer Huibert-Jan Groenendijk (74) uit Rotterdam-Zuid is al 24 keer overvallen en heeft nu een honkbalknuppel als sleutelhanger omdat een sleutelhanger niet als wapen geldt. 

De Turks-Nederlandse Ahmed Dogan wordt gevolgd tijdens het vervaardigen van een kaval (een Turkse fluit) van een pvc-buis. De kaval roept voor Ahmed herinneringen op aan zijn baan als schapenhoeder in Turkije, maar ook aan het verlies van zijn zoon. 

De Pool Jarik Miklas woont in een tentje in een maisveld en zoekt tevergeefs naar werk. Hij kwam naar Nederland omdat hij na zijn scheiding in Polen de alimentatie niet kon betalen.

Het Beste van 10 jaar Vals Plat, zondag 16 augustus, 16.25 uur, NTR, NPO 2


Naar de website van Vals plat
Bekijk Vals Plat op npo.nl