Op 9 november is het precies 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Diverse programma's staan uitgebreid stil bij deze historische gebeurtenis die de wereldpolitiek voorgoed veranderd heeft.

Bekijk hier het overzicht van programma's op zondag

muur

Nieuwe serie De Muur

Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 volgde een periode van euforie en hoop op een wereld zonder muren tussen landen en volkeren. Die droom kwam echter niet uit. In de nieuwe serie De Muur laat de VARA vanaf 7 november op NPO 2 zien dat dit soort muren op verschillende plekken in de wereld nog steeds bestaan.

Peace walls in Belfast
Menno Bentveld reist in zes afleveringen over de hele wereld langs muren die volkeren van elkaar scheiden. Hij vraagt zich af waarom ze zijn gebouwd en welk effect ze hebben op de mensen die aan weerszijde wonen. In de eerste aflevering verbaast Menno zich in het Noord-Ierse Belfast over de 99 muren die katholieke en protestantse wijken van elkaar scheiden.
Film Mariënburg

De NOS staat met twee programma’s stil bij de val van de Berlijnse Muur. Op dinsdag 4 november is de film Mariënborn, 25 jaar na de val van de muur te zien. Het dorpje Mariënborn in het midden van Duitsland was ooit wereldberoemd. Het gehucht lag op de grens tussen Oost en West en diende decennialang als belangrijkste en meest beveiligde grensovergang in het IJzeren Gordijn. Op zondag 9 november doet de NOS live verslag vanuit Berlijn van de festiviteiten die daar worden georganiseerd vanwege deze bijzondere mijlpaal.

Live verslag Radio 1
Ook de programma’s van NPO Radio 1 blikken op 9 november uitgebreid terug op de historische gebeurtenis. OVT (VPRO) komt vanaf 10.00 uur rechtstreeks vanuit de Melkweg in Amsterdam, waar zondag een festival plaatsvindt over de Berlijnse Muur. Perstribune (MAX) praat met Oost-Europa correspondent Akkermans, die destijds verslag deed van de val van de Muur. NOS Langs de Lijn laat voetbalfans van Hertha aan het woord en het NOS Radio 1 Journaal doet live verslag van de herdenking in Berlijn. Om 18.30 uur laat Dit is de Dag (EO) een bijbelsmokkelaar aan het woord, die destijds reisde naar de DDR.

Mooie docu's op NPO Doc
de val van de Berlijnse muur was het belangrijkste symbool van het IJzeren Gordijn, de Koude Oorlog en de Duitse tweedeling en veranderde het leven van miljoenen mensen in het voormalige Oostblok fundamenteel. NPO Doc zendt in de aanloop naar het jubileum documentaires uit over het leven na de val van de Berlijnse Muur.

De Muur, vanaf vrijdag 7 november, 21.05 uur, VARA, NPO 2.
25 jaar na de val van de muur, zondag 9 november, 19.45 uur, NOS, NPO 2.

Diverse live-reportages, zondag 9 november, vanaf 10.00 uur, NPO Radio 1.
Themaweek: Leven na de val van de Muur, 3 t/m 9 november, NPO Doc


Lees meer over NPO 2 op zondag
DWDD: De klas van 1989
Andere Tijden: Leven in de exclave Steinstücken

Andere Tijden: Trein naar de vrijheid (deel 1)
Andere Tijden: Trein naar de vrijheid (deel 2)
Polygoonjournaals over val Berlijnse Muur
Stukken Berlijnse Muur als monument in Nederland