Anp 904987 carousel missed 1485675364

Zondag is het precies zeventig jaar geleden dat de SS de leiding van kamp Amersfoort overdroeg aan het Rode Kruis. De NOS doet op NPO 2 verslag van de herdenking.

Vorige week vond in Drenthe de herdenking van kamp Westerbork plaats, deze zondag staat kamp Amersfoort centraal. Reportages worden afgewisseld met interviews van presentator Annechien Steenhuizen met onder andere historica Geraldien von Frijtag Drabbe Kunzel.

Ga naar de special over 4 en 5 mei

Reportage over verzetsman Jan de Visser
Onderdeel van de live-uitzending is de uitgebreide reportage over het verhaal van Jan de Visser. Hij was één van de gevangenen die, nog voor het Rode Kruis in Amersfoort de leiding overnam, naar Duitse werkkampen werd getransporteerd. De verzetsman uit het Zeeuwse Vrouwenpolder komt terecht in Neugengamme en overleeft de verschrikkingen niet. De jongste zoon, ook genaamd Jan, bezoekt de plek waar zijn vader op 29-jarige leeftijd om het leven kwam. Kees, de oudste zoon van het gezin De Visser, vertelt welke impact de dood van zijn vader op het gezin had.

Het verhaal achter de Witte Engel
In de uitzending is er ook aandacht voor Rode Kruis-verpleegkundige Loes van Overeem. Eenmaal binnen in het kamp, schrikt de dan 36-jarige vrouw van de omstandigheden. Met gevaar voor eigen leven gaat ze naar het kantoor van kampcommandant Karl Berg, een beruchte nazi die later geëxecuteerd zou worden. Haar eis voor betere leefomstandigheden heeft succes: er komt een permanente Rode Kruis-post in het kamp. Hierdoor kreeg Loes de bijnaam de Witte Engel. De gesproken column van Ad van Liempt vertelt het hele verhaal.

Kamp Amersfoort
In de eerste maanden na de opening van kamp Amersfoort verbleven joodse en politieke gevangen in het kamp. Tussen augustus 1941 en 19 april 1945 kwamen daar verzetslieden, politieagenten en militairen bij, in totaal ongeveer 35.000. SS-commandant Berg had het voor het zeggen, maar de gevangenen hadden vooral te lijden onder Joseph Kotälla, beter bekend als de beul van Amersfoort. Uiteindelijk werden driehonderd gevangen geëxecuteerd; driehonderdvijftig mensen kwamen te overlijden door honger, ziekte en dwangarbeid.

Herdenking kamp Amersfoort, zondag 19 april, 14.00 uur, NOS, NPO 2
Samenvattingen herdenking, zondag 19 april, 18.45 uur, NOS, NPO 2


NOS verzamelt herinneringen aan Bevrijdingsdag
Kijk de herdenking van kamp Westerbork terug