Auschwitz 20012010 carousel missed 1493642252

27 januari is het precies zeventig jaar geleden dat het concentratiekamp Auschwitz in Polen werd bevrijd. De herdenking is dinsdag te zien.

In het grootste concentratiekamp van de nazi's werden tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim een miljoen mensen vermoord. Op 27 januari 1945 werd het kamp bevrijd door het Rode Leger. De bevrijding wordt sinds 2006 jaarlijks herdacht. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn samen met premier Rutte aanwezig. Naast verschillende wereldleiders worden er ongeveer 250 overlevenden verwacht.

Herdenking Auschwitz bij de NPO
's Middags zijn rechtstreekse beelden te zien van Holocaust Memorial Day in Auschwitz. Rob Trip praat in de studio met Johannes Houwink ten Cate, hoogleraar Holocausten en Genocidestudies. Verder is er contact met Duitslandcorrespondent Jeroen Wollaars. 's Avonds worden de gebeurtenissen samengevat. Later zal ook het geschiedenisprogramma Andere tijden aandacht besteden aan Auschwitz.

2Doc: Night will fall
Een ander vernietigingskamp, Bergen-Belsen, werd in 1945 bevrijd door Britse troepen. Militairen legden het vast op film. De Londense producent Sidney Bernstein kreeg de taak om van de vele uren film uit verschillende kampen een geheel te maken. In eerste instantie ziet de Britse overheid de film als bewijs voor de daden van de nazi's, maar door politieke veranderingen belanden de filmrollen op de plank. De Imperial War Museums besloten onlangs de film af te maken.

Holocaust-special
Er zijn steeds minder Holocaustoverlevers, maar de oorlog speelt nog steeds een grote rol. Juist de generatie jongeren van nu is nog heel erg met de oorlog bezig. Daarom heeft NPO Spirit een Holocaust-special gemaakt met boeiende programma's rond dit thema.

Herdenking Auschwitz, dinsdag 27 januari, 15.00 uur, NOS, NPO 1
Samenvatting Herdenking Auschwitz, dinsdag 27 januari, 19.20 uur, NOS, NPO 2
Andere tijden, dinsdag 27 januari, 21.20 uur, VPRO/NTR, NPO 2
2Doc: Night will fall, dinsdag 27 januari, 22.55 uur, VPRO, NPO 2