Met een serie indringende portretten van hulpverleners vraagt Omroep WNL met een docu-reeks op Nederland 1 aandacht voor het psychologisch zware werk van 'de mens in uniform'.

upload heldenindeknel 1404898717Traumatisch
In 'Helden in de Knel' komen deze zomer agenten, brandweerlieden en ambulance-personeel aan het woord. Zij kregen tijdens hun werk te maken met zeer traumatische gebeurtenissen en agressie van omstanders. In de zesdelige televisieserie gaan zij terug naar de plaatsen waar zij werden geconfronteerd met de duistere kanten van hun vak.

Impact
Omroep WNL blikt met de hulpverleners terug en reconstrueert de gebeurtenissen die hen bijna op de knieëen bracht, zoals de cafebrand in Volendam, het schietincident in Alphen aan de Rijn of de Bijlmerramp. Maar ook hoe zij te maken kregen met lugubere zelfdodingen of aangrijpende ongelukken. Verder ontmoeten de hulpverleners - soms na jaren - mensen met wie zij in heftige omstandigheden te maken hadden, zoals nabestaanden of personen die zij wisten te redden. Familieleden en collega’s van hulpverleners beschrijven welke impact die traumatische gebeurtenissen ook op hun leven had.

Verhuftering
Ten slotte schetst deze serie een goed beeld van het toenemende a-sociale en agressieve gedrag tegen hulpverleners. De zogenoemde verhuftering van de maatschappij leidt maar al te vaak tot geweld tegen de hulpverlener; terwijl dankbaarheid op zijn plaats is. Uit de serie komt naar voren hoe sommige hulpverleners uiteindelijk niet in staat blijken om alle indrukken te verwerken, waardoor zij te maken krijgen met emotionele problemen, tot aan depressie en post-traumatische stress-stoornis (PTSS) toe.

Helden in de knel, elke dinsdag om 21.15 uur bij Omroep WNL op Nederland 1.