Andere tijden treingeweld carousel missed 1429530652

Onlangs was er geweld tegen conducteurs, maar helemaal nieuw is het geweld niet. Het geschiedenisprogramma Andere Tijden (NTR en VPRO) gaat dinsdagavond terug naar het jaar 1991, toen NS-conducteur Jan Wietze van der Meulen met een mes om het leven werd gebracht.

In het naoorlogse Nederland is het rustig op en rondom het spoor; reizigers zijn beleefd en conducteurs worden gerespecteerd. Maar in de jaren tachtig neemt het geweld toe: het NS-personeel wordt steeds vaker bespuugd, gesard en mishandeld. In 1991 bereikt de agressie op het spoor een treurig dieptepunt.

Recht in het hart
'Ik dacht eerst aan een hartaanval', zegt vertelt de zus van Jan Wietze over het moment dat ze gebeld wordt met de mededeling dat haar broer is overleden. De ware toedracht is dat NS-conducteur Van der Meulen werd neergestoken. Op de lijn Harlingen-Leeuwarden weigert een notoire zwartrijder een kaartje te kopen. Conducteur Van der Meulen wil hem uit de trein zetten maar dan grijpt de zwartrijder naar een mes. De dan 32-jarige Van der Meulen wordt recht in het hart gestoken.

Honderden NS-collega's bijeen
Het drama in 1991 heeft een enorme impact op het NS-personeel. Geëmotioneerde collega's doen hun verhaal in de media: de veiligheid op het spoor móet verbeterd worden. Vooral de begrafenis van Van der Meulen wordt een indrukwekkende manifestatie. Vanuit alle uithoeken van Nederland komen honderden collega's bijeen om de laatste eer te bewijzen. Ook staan treinen minutenlang stil.

Andere Tijden, dinsdag 21 april, 21.20 uur, NTR en VPRO, NPO 2


Lees meer op de website van Andere Tijden
Alles van Andere Tijden op npo.nl