Geef om je hersenen carousel missed 1496144727

In een avondvullend programma op NPO 1 vragen Charles Groenhuijsen en Leontine Borsato aandacht voor het belang van hersenonderzoek.

In Geef om je hersenen vragen bekende en onbekende Nederlanders samen met wetenschappers en medici op NPO 1 uitgebreid aandacht voor hersenonderzoek. Het avondvullende programma van Omroep MAX zit vol met indrukwekkende verhalen, bijzondere optredens en uitleg over de werking van ons brein. De presentatie is in handen van Charles Groenhuijsen en Leontine Borsato. Bart Chabot gaat als verslaggever op pad en brengt op geheel eigen wijze veelbelovende onderzoeken onder de aandacht.

Keiharde realiteit
Met onze hersenen kunnen we prachtige dingen bereiken. We maken er dromen mee waar en kunnen genieten van het leven. Onze hersenen bepalen wie we zijn en zorgen ervoor dat we kunnen lopen, praten en denken. Dit is bijzonder fascinerend, maar tegelijkertijd zeer kwetsbaar. Want als het misgaat in je hersenen, zijn de gevolgen rampzalig. Eén op de vier Nederlanders krijgt te maken met een hersenaandoening en ieder jaar komen er 160.000 mensen bij. Van het ene op het andere moment verlies je jezelf, je karakter en je dromen. Dat is de keiharde realiteit voor een half miljoen mensen in Nederland.

Doorbraak
In de afgelopen 25 jaar is er veel bereikt. Door nieuwe technieken is het gelukt om ziektes beter te herkennen en ook echt in de hersenen te kunnen kijken. Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat er – mits er voldoende geld komt voor wetenschappelijk onderzoek – binnen 25 jaar een doorbraak is in het voorkomen en genezen van hersenziekten.

Geef om je hersenen, woensdag 25 mei 2016, 21.25 uur, Omroep MAX, NPO 1

Naar de website van Omroep MAX
Bekijk onze special 'Hart voor het brein'